Sportsko ribolovno društvo „SMUĐ" Donja Kupčina

Sportsko ribolovno društvo „Smuđ“ Donja Kupčina osnovano je 1973.g te samostalno djeluje do 1978.g. kada pristupa Zajednici ŠRU Jastrebarsko.
2007.g. istupa iz zajednice ŠRU Jastrebarsko i zajedno sa ŠRU Som iz Pisarovine, ŠRU Sredičko iz Ljevog Sredičkog osniva Savez Športsko ribolovnih Udruga Pisarovina- SŠRU Pisarovina.
Društvo broji između 65 i 150 članova,posebnu brigu posvećujemo mladim ribolovcima- KADETIMA te je za njih pokrenuta MALA ŠKOLA RIBOLOVA koja obučava sada već generacije mladih sportskih ribolovaca, veoma smo zadovoljni odazivom a osobito smo ponosni na rezultate koje kadeti postižu na društvenim i međudruštvenim natjecanjima,za kadete se nabavlja osnovna oprema i pribor,te se ih na taj način potiče na sportski i natjecateljski duh.

Radne akcije i natjecanja

Svake godine organiziramo radne akcije sa težištem na uređenju potoka,čišćenju obala,uređenju ribičkog doma i ribolovnih mjesta.
Također na Rijeci Kupi je uređena natjecateljska staza te sa na njoj redovito održava više ribolovnih natjecanja u lovu ribe udicom na plovak u kategorijama SENIORI,KADETI te PAROVI koje je posebno zanimljivo jer u paru može se natjecati član društva i koga god izabere za par.


Natječemo se i na višoj razini u Županijskoj Ligi Zapad sa seniorima i kadetima.
Uključeni smo i povezani sa Turističkom zajednicom u općini Pisarovina gdje skoro svake godine nazočimo i prezentiramo društvo na manifestaciji „KUPSKE VEČERI“ sa ribolovni natjecanjima,te pripremom šarana na rašljama te fiš-paprikašom, ta manifestacija se održava pokraj rijeke Kupe nasuprot tvornice „Jamnica“ uglavnom u 7.mjesecu za jedan vikend.
Također radimo na promociji Društva, odazivamo se svim ribolovnim natjecanjima na koje smo pozvani te aktivno radimo na povezivanju sa susjednim ribolovnim društvima.


I na kraju što vam više reći ,nego da nas posjetite naše su vam vode otvorene i nadamo se da vam možemo iskazati naše gostoprimstvo.

BISTRO !!!

Donja Kupčina

Tridesetak kilometara južno od Zagreba, u pokupskoj nizini sa bogatim oranicama, livadama i sumama, u blizini ušća potoka Kupčine u Kupu i tvornice mineralne vode „JAMNICA”, nalazi se veće seosko naselje Donja Kupčina. Zavičajni muzej Donja Kupčina je osnovan 1973.godine. 

Smješten je tridesetak kilometara južno od Zagreba u istoimenom selu te predstavlja jedan je od većih hrvatskih muzeja na otvorenom. Gradio se planski i sustavno tako sto je na današnji prostor Muzeja sredinom 20.stoljeća bilo premješteno pet zgrada iz pojedinih zaseoka Donje Kupčine. 

U njima leži velika kulturna i povijesna vrijednost jer predstavljaju tipične stambene i gospodarske objekte sela, a ujedno predstavljaju i vrijedne primjere narodnog graditeljstva Pokuplja, Turopolja i Hrvatske Posavine.

Župna crkva

U Donjoj Kupčini župu je osnovao 1560. godine zagrebački biskup Juraj Drašković. Župna crkva sv. Marije Magdalene nekada drvena, zidana je 1672. godine. Srušena je i sagrađena nova crkva 1749. pod pokroviteljsvom vlastelinstva Erdödy u Jastrebarskom. 

Crkva je na žalost početkom ovog stoljeća izgubila veći dio figuralnog ukrasa svojih brojnih oltara, a netaknuta je ostala samo propovjedaonica iz 1762. godine. 

To je malena prenosiva propovjedaonica koja je služila za propovijedi izvan crkve na velike blagdane. Izrazito je pučkog karaktera, a uske stranice njena višestmog lomljenog ogradnog parapeta ukrašene su naivnim slikama evanđelista i lovor-vijencima vezanim u petlje.

0 km
od zagreba
0 zone
pisarovina i klinca selo
0 +
vrsta ribe
0
članova društva

Zavičajni muzej Donja Kupčina